Het grootste verhalentijdschrift voor kinderen

Mijn kind leest niet graag. Mijn jongste dochter denkt bij lezen aan dikke boeken, veel letters, een saaie bezigheid en ‘het moet van school’.

Het mag duidelijk zijn: mijn dochter heeft geen plezier in lezen. Hoe anders was dat vroeger bij mij! Als kind las ik aan een stuk door. Voor mijn gevoel had ik op mijn tiende alle b-boeken van de bibliotheek al uit. Lezen betekent voor mij een moment van ontspanning, ontsnappen aan de werkelijkheid, een avontuur beleven in je hoofd.

Ergens begrijp ik het wel. Waarom zou je je afsluiten met een boek, als je ook met je vrienden online kunt gamen? Daarmee kun je ook ontspannen en avonturen beleven. Een belangrijk verschil is dat lezen hartstikke belangrijk is. Van een game leer je ongetwijfeld ook allerlei dingen (geduld, samenwerken, problemen oplossen…). Maar goed kunnen lezen helpt je echt verder in het leven. We krijgen een grotere woordenschat en een betere taalvaardigheid. Dat leidt tot betere prestaties op school, het makkelijker vinden van een baan en een fijne vriendenkring.

Ik ben van mening dat als een kind plezier in lezen heeft, het vanzelf wel goed komt met (technische) zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Maar leesplezier komt niet vanzelf.

Andere mindset

Mijn kind leest niet graag omdat ze een negatief zelfbeeld heeft als het om lezen gaat. Lezen roept bij haar geen plezier op, maar weerstand. Tenminste, dat vermoedde ik. Daarom heb ik haar laten opschrijven waar ze aan denkt bij het woord lezen. Daar kwamen dus dingen uit als: veel bladzijden, saai, ik lees niet zo snel en het moet van school.

Andere waarheid

Ze heeft een duidelijke overtuiging als het om lezen gaat: ‘ik hou niet van lezen, ik kan het niet snel genoeg’. De volgende stap is om mijn dochter te laten zien waar haar negatieve gedachten vandaan komen. Dat is in ons geval niet zo moeilijk. Op school las ze niet op het juiste AVI-niveau. Bij de 3-minutentoets las ze niet snel genoeg en algauw kwam ze in een speciaal leesgroepje terecht met andere taalzwakke kinderen. De boodschap die school haar onbedoeld meegaf, was: jij kunt niet lezen. Ze kreeg die boodschap zo vaak mee, dat ze nu gelooft dat het waar is! Maar dat zit natuurlijk alleen maar in haar hoofd. We moeten samen aan de bak om haar negatieve overtuiging om te buigen naar een positief gevoel over lezen.

Vijftig redenen om te lezen

Mijn dochter en ik hebben samen een lijst opgesteld met dingen die leuk zijn aan lezen. Toegegeven, de meeste input kwam van mij. Maar ook mijn dochter wist positieve punten op te sommen, zoals dat je tot rust komt als je leest. Dat het fijn is om je fantasie te prikkelen. En dat de verhalen die je leest eigenlijk hartstikke leuk zijn. Dat je iets meemaakt wat in het echte leven niet kan. Uiteindelijk kwamen we tot wel vijftig punten. Bekijk ze hier!

Nu is het zaak om deze positieve boodschap te blijven herhalen totdat ze erin gelooft: lezen is leuk! Om deze woorden kracht bij te zetten, lezen we nu elke dag samen. Dat is nuttig én gezellig! Als je het mij vraagt, is het zelfs het mooiste moment van de dag. #MMVDD

Met ons verhalentijdschrift willen we het leesplezier van ALLE kinderen vergroten!

ERWASEENS is een tijdschrift vol verhalen. Om voor te lezen, samen te lezen en zelf te lezen.

Meld je aan voor de leestips van ERWASEENS (en lees nog lang en gelukkig!)

Ruim 7.600 lezers gingen je al voor.

Ja, stuur mij een paar keer per jaar gratis leestips*.

* verplicht veld

*) We versturen onze leestips via Leestijd, een samenwerking van websites die lezen belangrijk vinden. Onze leestips gaan oa over (voor)lezen, leesplezier, kinderboeken(schrijvers) en kindertijdschriften.