Waar lees jij het liefst?
Als je deze blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context van het dagelijkse voorlezen (wat en wanneer) en het belang hiervan (waarom). Een aantal blogs is gewijd aan praktische boeken- en voorleestips (hoe). Inderdaad, de scherpe lezer ziet het al, het “waar” van het lezen en voorlezen is eigenlijk overgeslagen. Hoog tijd om eens te kijken naar waar er heerlijk (voor)gelezen kan worden!
Mijn zoon Philip op een onbewaakt moment. Lekker lezen, gewoon thuis op zijn eigen kamer.
Bepaalde plekken: bepaald gedrag
In The Reading Environment (De leesomgeving, 1996) stelt schrijver Aiden Chambers dat wij een bepaald gedrag aanleren dat gebonden is aan bepaalde plekken. Je weet bijvoorbeeld precies hoe je je gedraagt in een boekwinkel, bioscoop of bij iemand thuis. Ook al ben je niet religieus, je loopt toch met een soort plechtigheid een religieus gebouw binnen. In Adelaide (Australië) bezocht ik een bibliotheek die zich in een gerenoveerde kerk bevindt. Als boekenliefhebber liep ik daar met dubbele plechtigheid naar binnen!
Speciaal ingerichte plek
Het idee dat we op bepaalde plekken automatisch een bepaald gedrag vertonen, geldt ook als je een fijne leesplek voor jezelf creëert. Dan associeer je die plek met concentratie en leesplezier, en voelt het vanzelfsprekend om in een boek te duiken en te verdwijnen. Daarbij komt, volgens Aiden Chambers, dat hoe jij tegenover lezen staat (positief, negatief of iets ertussenin) beïnvloedt hoe jij het lezen ervaart. En omdat de leesomgeving jouw houding tegenover lezen op haar beurt weer beïnvloedt, pleit Chambers voor een plek speciaal ingericht om te lezen.
Checklist voor de ideale leesplek
Lees je graag in de bibliotheek, of liever in een café? Of gewoon lekker thuis? Welke leesplek je ook kiest, er is een aantal elementen dat ik in elke speciaal ingerichte leesplek heb kunnen ontdekken:
- Comfortabele zit- of ligplek
- Veel (natuurlijk) licht
- Stilte, of instrumentale muziek
- Inspirerend, maar niet afleidend
- Garantie dat je ongestoord kunt lezen
Op de kinderafdeling in de centrale openbare bibliotheek in Gotenburg hebben ze een nieuwe leesplek gecreëerd. Ik zie daar vaak (groot)ouders voorlezen aan hun kinderen.
Bij diezelfde bibliotheek kun je tijdschriften van over de hele wereld lezen in één van de vele ruime, relaxte leesstoelen.
In het café dat bij de Sciencefiction boekhandel hoort, zie je menigeen lezen. Je waant je direct in een andere wereld, zelfs voordat je je boek openslaat!
Ikzelf lees het allerliefst ‘s avonds in bed, voor het slapen gaan. Of op de bank, als niemand thuis is, met een kop thee binnen handbereik. Waar lezen jullie het liefst? En waarom daar? Stuur me een bericht via www.exlibrisfleur.com!
Fleur is bibliotheekjuf op een internationale school in Zweden. Ze leest voor. Heel vaak. Alle groepen 1 t/m 7 komen één keer per week naar de schoolbieb om te worden voorgelezen. Zo hoopt Fleur bij te dragen aan meer leesplezier, thuis en op school. Lees meer over haar belevenissen op de ISGR Library Blog. Voor haar eigen verhaal- en vertaalavonturen kun je terecht op www.exlibrisfleur.com
Bron: The Reading Environment: How Adults Help Children Enjoy Books, by Aiden Chambers (1996). Stenhouse Publishers, Maine (USA).