Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Reeksen om lekker te lezen!

“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder met de Pokémon manga’s,” zegt hij. “Volgens mij was ik bij nummer 12 gebleven.”

graphic-novels-voorlezen

Verschillende soorten reeksen

Reeksen zijn verslavend. Ze zijn aantrekkelijk, avontuurlijk en heerlijk om te lezen. Tenminste, als die boekenreeks bij je past. Maar wat zijn reeksen, of boekenseries, precies? Volgens de auteurs van A Critical Handbook of Children’s Literature – nineth edition (2013), zijn er verschillende soorten reeksen die, naar mijn mening, in drie categorieën kunnen worden samengevat.

In de eerste categorie vallen reeksen waarin elk deel om hetzelfde karakter draait. Ze zijn makkelijk te begrijpen, er is veel actie en dialoog en er zijn vrij voorspelbare eindes. De delen kunnen los van elkaar gelezen worden, ondanks dat de held of heldin in de loop van de reeks ietwat verandert. Voorbeelden hiervan zijn Leven van een loser (Jeff Kinney), Dagboek van een muts (Rachel Renée Russell), Ninja Kid (Ahn Do), Geronimo Stilton, De Waanzinnige Boomhut (Andy Griffiths & Terry Denton) en Dolfje Weerwolfje (Paul van Loon).

 

Het tweede type reeks kenmerkt zich door een duidelijke ontwikkeling van de hoofdpersonen: de lezer kan meegroeien met de serie. De boeken in zo’n soort reeks kunnen worden herlezen, omdat er meer ingewikkelde plotlijnen en thema’s in voorkomen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Harry Potter-serie (J. K. Rowling), maar ook Nevermoor (Jessica Townsend), Torak en Wolf (Michelle Paver), Percy Jackson (Rick Riordan), De zoete tovenaars (Tanja Voosen) en De magische apotheek (Anne Ruhe) zijn voorbeelden hiervan.

 

De derde categorie zijn informatieve reeksen, zoals Waanzinnig om te weten (verschillende auteurs) en Dat wil ik weten! (Kay Barnham).

graphic-novels-voorlezen

Voorspelbare wereld

Wat is de aantrekkingskracht van reeksen? In Zo maak je een lezer leggen de schrijvers uit dat vooral jonge kinderen hunkeren ‘naar vertrouwdheid op het gebied van personages, verhaallijnen en ontknopingen.’ (Paul and Russo, 2021) In hun eigen jonge leven maken de lezers veel, en soms snel, veranderingen door. Dan is het prettig om een voorspelbare wereld in te duiken.

 

Motiverend beginpunt

Die reeksen, daar vliegt mijn kind zó doorheen en ze zijn allemaal zo’n beetje hetzelfde, zou je kunnen zeggen. In Jim Trelease’s Read-Aloud Handbook – eighth edition stellen de schrijvers dat reeksen ervoor zorgen dat jonge lezers zelfstandig willen gaan lezen. En dat is het mooie van het lezen van een serie: jonge lezers ontwikkelen daarmee de gewoonte en het plezier van dagelijks lezen. Dat ze uiteindelijk uit een gevarieerder aanbod hun boeken gaan kiezen, daar zijn wij als volwassenen verantwoordelijk voor. Variatie aanbrengen aan de leesomgeving van een alvast enthousiaste en geroutineerde lezer is natuurlijk wel veel makkelijker dan wanneer het kind eigenlijk niet graag leest. Een boekenserie kan dus een prachtig, motiverend beginpunt van een zelfstandig lezers-leven zijn. En er is ook niets mis mee als dat een levenslange leesgewoonte wordt!

 

*) Dat heb ik inderdaad even opgezocht. Ninja Kid is geschreven door de Australische auteur Ahn Do. In het Engels zijn er, tot nu toe, 10 delen. In het Nederlands loopt de serie nu tot en met deel 6.

Fleur is bibliotheekjuf op een internationale school in Zweden. Ze leest voor. Heel vaak. Alle groepen 1 t/m 7 komen één keer per week naar de schoolbieb om te worden voorgelezen. Zo hoopt Fleur bij te dragen aan meer leesplezier, thuis en op school. Lees meer over haar belevenissen op de ISGR Library Blog. Voor haar eigen verhaal- en vertaalavonturen kun je terecht op www.exlibrisfleur.com

Oproep: lekkere leesplekken

P.s. Volgende maand schrijf ik over lekkere leesplekken die ik heb ontdekt in bibliotheken, cafés en bij vrienden thuis. Wil jij jullie fijnste leesplek met mij delen? Laat een bericht achter op mijn website. Beschrijf je lekkere leesplek en waarom je nou juist daar zo fijn kan lezen. Misschien komt jouw leesplek dan in het volgende succesverhaal te staan!

Bronnen:

A Critical Handbook of Children’s Literature – ninth edition, Lukens, Rebecca J., Smith, Jacquelin J., Miller Coffel, Cynthia. (Pearson Education, 2013)

Zo maak je een lezer, Paul, Pamela en Russo, Maria. Vertaald door Lavrijsen, Lies en Poesen, Tine.  (Pelckmans, 2021)

Jim Trelease’s Read-Aloud Handbook – eighth edition, edited and revised by Giorgis, Cyndi. (Penguin Books, 2019)

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...