Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Wisten alle kinderen maar hoe fijn het is om met plezier te lezen!

Als kinderen graag lezen, zijn ze gemotiveerd om méér te lezen. Door meer te lezen worden ze er beter in: hun leesvaardigheid neemt toe (tekstbegrip, technisch lezen). Het resultaat? Nog meer leesplezier!

leesplezier-tijdschrift-er-was-eens

Leesplezier is belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat leesplezier voor kinderen heel belangrijk is voor het opbouwen van hun zelfvertrouwen. Plezier in lezen speelt ook een grote rol bij leesvaardigheid (leren lezen). En het mooie is: meer plezier krijgen in lezen is hartstikke eenvoudig! Als ouder draag je hier aan bij door je kinderen vaak en veel voor te lezen.

En met voorlezen (en samen lezen) bereik je nog veel meer:

 • De liefde voor verhalen en levenslang leesplezier neemt toe,
 • Het is leuk, vermakelijk en ontspannend,
 • Lezen verbetert de lees- en schrijfvaardigheid, spelling, het leesbegrip
 • Lezen vergroot de woordenschat,
 • Het vergroot de algemene kennis en creëert begrip voor en interesse in andere mensen en culturen,
 • Lezen zorgt ervoor dat je beter presteert op school en dat je later meer kans hebt op een goede baan.

Zo krijg je je kinderen aan het lezen:

 • Laat zien dat je boeken, tijdschriften en verhalen belangrijk vindt door zelf ook te lezen,
 • Gun jezelf het mooiste moment van de dag: maak dagelijks tien minuten vrij om met je kind te lezen en een momentje samen te hebben,
 • Luister aandachtig wanneer je kind jou voorleest,
 • Word lid van de lokale bibliotheek,
 • Bestel de boekjes van ERWASEENS en ontvang een wereld aan verhalen door de brievenbus!

Tijdschrift voor meer leesplezier

Tijdschriften zorgen bij kinderen voor extra veel leesplezier:

 • De verhalen zijn kort en in één keer uit te lezen. Dat is voor beginnende lezers heel prettig.
 • Een heel boek kan nogal overweldigend zijn: dik en met alleen maar letters.
 • Een tijdschrift ziet er uitnodigend uit; al die mooie plaatjes maken het lezen net wat aantrekkelijker.
ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

In ERWASEENS staan sprookjes met kleurrijke illustraties en ook nieuwe verhalen, mythen, fabels en gedichten, plus voorleestips en doe-opdrachten om de verhalen extra tot leven te brengen. Je kunt deze verhalen dagelijks aan je kinderen voorlezen. Zodra ze wat ouder worden en meer zelfvertrouwen krijgen, kun je je kinderen stimuleren om jou eens voor te lezen, of de verhaaltjes zelfstandig te lezen.

Onze leesexperts

leesbevorderaar.jpgJacqueline Harris is onderwijsadviseur met meer dan 25 jaar ervaring in lesgeven en leesbevordering. Ze heeft altijd bepleit om hoogwaardige kinderboeken in te zetten als lesmateriaal. Jacqueline is betrokken bij het Engeltalige tijdschrift waarop ERWASEENS is gebaseerd, en zorgt ervoor dat de verhalen aantrekkelijk zijn voor alle leeftijden.

 

 

ERWASEENS-voor-scholen

Rikky Schrever is kinderboekenredacteur van beroep. Zij is ook gecertificeerd leesbevorderaar bij Leestijd, een samenwerkingsverband van websites die lezen belangrijk vinden. Rikky probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Ze is van mening dat als je plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met (technische) zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij de eerste stap.

 

 

Het team van ERWASEENS heeft als missie: bijdragen aan het leesplezier van kinderen. Om dat te realiseren geven we niet alleen een tijdschrift uit, maar hebben we ons ook aangesloten bij Leestijd, een samenwerking van websites die lezen belangrijk vinden. Samen proberen we ouders en kinderen te stimuleren om samen meer mooie verhalen te lezen.