Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Onze leestips voor thuis

In groep 3 (leerjaar 1) leren kinderen lezen. Het is niet alleen belangrijk, maar vooral ook leuk om je kind daarbij te helpen, want op deze leeftijd kunnen kinderen zich nog zo verwonderen over dingen die jij doodnormaal vindt. Hieronder vind je wat leestips om thuis toe te passen.

Leestip #1: Blijf voorlezen

Je kind kan korte verhalen misschien al aardig zelf lezen. Toch blijft voorlezen belangrijk. Ten eerste hoort je kind hoe woorden worden uitgesproken. Ten tweede leert het nieuwe begrippen. En je zoon of dochter vindt het echt nog steeds leuk om voorgelezen te worden!

Leestip #2: Zelf lezen

Je hebt misschien niet altijd energie om aan het eind van een drukke dag voor te lezen. Dan vraag ik of mijn jongste dochter míj wil voorlezen. Ze kiest dan een verhaal uit ERWASEENS of uit de boekenkast en terwijl zij hardop leest, let ik op de letters en klanken waarmee ze nog moeite heeft (…zonder haar te verbeteren!).

Leestip #3: Letterspelletje

In de kleuterklas  hangt vaak een letterzak. De kinderen mogen wekelijks voorwerpen meenemen die met een bepaalde letter beginnen. Op weg naar school verzonnen mijn dochter en ik altijd dingen die ook in die letterzak zouden kunnen, hoe gekker hoe beter. We begonnen met echte woorden en tegen de tijd dat we de school naderden, zaten er babouters en beushoorns in de letterzak. Dat vond mijn kleuter heel grappig en de nieuwe letter bleef beter hangen omdat we spelenderwijs ermee oefenden.

Leestip #4: Samen lezen

Wijs tijdens het voorlezen zo nu en dan een woord aan dat je kind zelf kan voorlezen. Natuurlijk begin je met eenvoudige woorden, gevolgd door woorden met lastige klanken (au, ou, eu, ie, ei en ui), of een woord met twee lettergrepen. Zo lezen jullie samen een verhaaltje wat voor je kind nog te moeilijk is om alleen te lezen.

 

Leestip #5: Bekijk het!

Bekijk bij een nieuw boek of tijdschrift (zelf lezen of voorlezen) samen altijd even de voorkant. Wat is de titel? Wat gebeurt er op het plaatje? Waar zou het over gaan? Na het (voor)lezen van de eerste regels weten jullie je vaak al een stuk meer en kun je vragen wat er misschien in het verhaal gaat gebeuren. Je zult merken dat de voorspelling van je kind lang zo gek niet is!

Bron: CPS, Onderwijsontwikkeling en advies

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen!“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder...