Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Geef je kind een voorsprong door voorlezen

Voorlezen is leuk en belangrijk. Dat weet iedereen wel. Maar waarom is voorlezen zo belangrijk? Wanneer begin je ermee? En misschien nog wel het belangrijkst: hoe maak je van voorlezen een gewoonte?

voorlezen-graag

Voorlezen, waarom zou je?

Voorlezen is belangrijk, maar waarom dan?

  • Het is leuk, vermakelijk en ontspannend,
  • Voorlezen verbetert leesbegrip en vergroot de woordenschat,
  • Het vergroot de algemene kennis en creëert begrip voor en interesse in andere mensen en culturen,
  • Het bevordert de liefde voor verhalen en levenslang leesplezier,
  • Kinderen die veel zijn voorgelezen, lezen zelf met meer plezier. Ook zijn zij er beter in. Dat zorgt ervoor dat ze beter presteren op school en meer kans hebben om later een goede baan te vinden.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met voorlezen?

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen, toch? Op zich is dat waar. Al is het wel zo dat kinderen in het prille begin nog geen woordjes weten. En taal dus nog niet kunnen omzetten in beelden.

6 maanden

Baby’s willen rond 6 maanden alles bekijken en voelen. Dat is een mooi moment om te starten met babyboekjes: badboekjes, knisperboekjes of stoffen boekjes. Van voorlezen is nog geen sprake. Maar baby vindt het fijn om jouw stem te horen.

7 maanden

Rond 7-8 maanden kan je kindje eenvoudige woordjes als bal, pop en papa begrijpen en aanwijzen.

1 jaar

Rond de eerste verjaardag begin je met aanwijsboekjes of eenvoudige zoekboeken. Dat zijn kartonboekjes met op elke bladzijde een ander onderwerp, zoals dieren, vormen en voertuigen. Jullie kunnen de plaatjes samen benoemen. De woordenschat begint te groeien!

2 jaar

Rond 2 1/2 jaar kent jouw kindje al 600 woorden. Dit is een goed moment om te starten met heel eenvoudige kartonboekjes met een paar korte zinnetjes. Zoals Rupsje Nooitgenoeg. Je leest in deze fase steeds hetzelfde verhaaltje voor, wen er maar aan!

3 jaar

Rond 3 jaar kan het voorlezen dan echt beginnen! Peuters gaan zelfstandig naar de speeltuin, of uit logeren. Er zijn talloze voorleesboekjes over dit soort ‘grote’ gebeurtenissen in een kinderleven.

leren-lezen-tijdschrift-er-was-eens

4 jaar

Met 4 jaar gaan kinderen naar school. Prentenboeken zijn voor deze leeftijd perfect. Daar komen thema’s in voor als heimwee, verdriet en verlangen. Ook luisteren kleuters graag naar fantasieverhalen, zoals sprookjes en andere korte verhalen. Voorlezen wordt vanaf deze leeftijd een feestje!

6 jaar

Kinderen leren vanaf 6 jaar lezen en schrijven. Je zou denken dat voorlezen daarna niet meer nodig is. Nou, niets is minder waar. Zelfstandig een verhaal lezen blijkt vaak nog wat te hoog gegrepen. Een leesboek is nogal overweldigend, met veel letters en weinig plaatjes. Samen lezen biedt dan uitkomst: om beurten een paragraaf of bladzijde voorlezen.

9 jaar

Kinderen van 9 jaar en ouder kunnen op zich prima zelfstandig lezen. Maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel lezen saai of lastig vindt. Om kinderen te motiveren om meer te lezen, is het goed om te blijven voorlezen. Bij kinderen met leesproblemen is dit zelfs aan te raden. Door te luisteren naar gevarieerde verhalen zullen zij hun woordenschat en taalbegrip vergroten.

Tot welke leeftijd kun je blijven voorlezen?

Kort gezegd: zo lang jullie er allebei nog plezier in hebben, kun je blijven voorlezen. Deskundigen raden aan om vol te houden tot de tiende verjaardag van je kind. Tuurlijk kan je kind tegen die tijd al zelf lezen (zie hierboven). Maar voor de uitspraak/betekenis van moeilijke woorden is het handig dat jij die woorden voorleest en betekenis geeft. Ook is het nog steeds een heerlijk momentje samen!

80-%-leest-te-weinig-voor-bol.comDe rol van de voorlezer

Om voor te lezen is maar weinig nodig: je hebt een voorlezer, een verhaal en een of meer luisteraars. Wie er voorleest, is eigenlijk niet van belang. Het draait om het verhaal. De voorlezer bepaalt de sfeer en heeft de belangrijke taak om de luisteraar mee te zuigen in het verhaal.

 

 

 

In 4 stappen beter leren voorlezen

Allereerst: selecteer het juiste verhaal. Oefen vervolgens veel en vaak, maar niet te lang achter elkaar en tot slot: maak er een gewoonte van. Dat zijn in het kort de vier stappen  om een betere voorlezer te worden.

Interactief voorlezen

Bij deze manier van voorlezen stel je heel veel vragen aan je kind. Je bekijkt bijvoorbeeld samen de plaatjes en dan laat je het kind voorspellen waar het verhaal over gaat. Wie speelt de hoofdrol? Wat gaat er gebeuren, denk je? Ook tijdens het voorlezen stel je vragen en leg je moeilijke woorden uit. Tot slot bespreken jullie wat je van het verhaal vond en (bijvoorbeeld) of je het eens bent met de keuzes van de hoofdpersoon.

Van voorlezen een gewoonte maken

Hoe maak je van voorlezen een goede gewoonte? Wel, door jezelf een voorleesroutine aan te leren. Routines zorgen ervoor dat je iets doet zonder dat je erover na hoeft te denken. Het gaat vanzelf en is onderdeel van je dag. Je kiest voor een vast voorleesmoment (bij het ontbijt, of voor het slapengaan), op een vaste plek (ontbijttafel, slaapkamer…). Ook bepaal je begin van de week wat jullie de komende dagen gaan lezen. Dan gaat er geen kostbare voorleestijd verloren.

5 Gouden voorleestips voor thuis

Voorlezen prikkelt de fantasie, is goed voor de taalontwikkeling en is vooral hartstikke leuk! Lees hier onze 5 voorleestips waar je vast iets mee kunt, of je nu digitaal voorleest, of met een boek of tijdschrift op schoot.

 

Voorlezen begint met ERWASEENS

Voorlezen begint met ERWASEENS. Kinderen die vaak zijn voorgelezen, zijn gemotiveerd om zelf ook te lezen. En door meer te lezen worden zij er steeds beter in… en dat zorgt voor meer leesplezier! Zo simpel is het.

Tijdschriften spelen een belangrijke rol bij het vergroten van leesplezier. De verhalen in ERWASEENS zijn kort en in één keer uit te lezen. De verhaaltjes zien er bovendien uitnodigend uit; al die mooie plaatjes maken het voorlezen een stuk aantrekkelijker dan uit een boek met alleen maar letters. Ontdek het zelf!