Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Goed kunnen lezen is niet goed genoeg

leesplezier-tijdschrift-er-was-eens

Taal is een verplicht onderdeel op de basisschool,want onze kinderen moeten goed kunnen lezen. Taal is wat je noemt een kernvak. Ook om andere vakken te begrijpen, heb je taal nodig. Het schoolvak taal bestaat uit drie hoofddomeinen: taalvaardigheid, fictie en literatuur en taalkennis.

Technisch lezen

Op de basisschool ligt de nadruk op taalvaardigheid en taalkennis. Kinderen leren technisch lezen en werken aan hun tekstbegrip. Onder taalkennis vallen de spellingregels en zinsontleding.

Voor fictie en jeugdliteratuur is niet of nauwelijks aandacht. Dat is echt een probleem, want taal is er natuurlijk ook om van te genieten. Op school krijgen kinderen o.a. door tijdgebrek niet de kans om te ontdekken hoe leuk lezen is! En dat is echt een gemis.

Verhalen en gedichten zijn bovendien heel leerzaam, op een leuke manier. Kinderen leren zich inleven in de hoofdpersoon, ze denken na of zij dezelfde keuzes zouden maken en lezen ondertussen over andere culturen, steden en landen, en gebeurtenissen in het verleden, het heden of de toekomst.

 

Betere lezer

Door deze ingrediënten lenen verhalen zich uitstekend voor het bevorderen van leesplezier, leesmotivatie en leesbeleving. En laat dat nu net de doorslag geven! Zonder plezier in lezen wordt het wel heel lastig om bij kinderen hun taalvaardigheid te verbeteren. Je kunt thuis met begrijpend lezen oefenen tot je een ons weegt, maar dat heeft pas zin als je kind ook gemotiveerd is om een betere lezer te worden. Met andere woorden: om van kinderen enthousiaste lezers te maken, is er wel wat meer nodig dat alleen taalvaardigheid en taalkennis. Een goed verhaal vergeet je de rest van je leven niet meer. En smaakt naar meer.

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.