Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen?

Op de vraag “Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen” lijkt het antwoord heel logisch, namelijk in groep 3 van de basisschool. Oftewel: vanaf 6 jaar. Maar niets is minder waar! Leesontwikkeling begint al als kinderen nog in de wieg liggen. Ja, echt!

vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen

Voorlezen en vertellen

Tuurlijk kan een baby nog niet lezen. Maar het luisteren naar klanken en woorden is een belangrijke basis om straks snel en makkelijk te leren lezen. Voorlezen en vertellen zijn dus hartstikke belangrijk. Daar kun je bij baby’s, dreumesen en peuters dus maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Daarom is voorlezen op het kinderdagverblijf een vast onderdeel van de dag.

In de kleutergroepen 1 en 2 wordt ook nog veel voorgelezen. Ook worden er verhalen verteld. In de klas staat meestal een boekenrekje met prentenboeken. De kleuters mogen daar elke dag in ‘lezen’ (bladeren, plaatjes bekijken, letters herkennen). Zo leren ze op jonge leeftijd al om een boek uit te kiezen en erover te praten.

Leren lezen

Het technisch leren lezen start in groep 3. De meeste kinderen zijn dan een jaar of zes. Ze leren letters, lettergrepen en woorden volgens de leesmethode van school. De meeste basisscholen gebruiken Veilig leren lezen van Zwijsen. Maar er zijn ook andere leesmethodes, zoals Lijn 3 van Malmberg of Actief leren lezen van Kluitman Educatief. Halverwege groep 3 hebben de kinderen voldoende letterkennis. Vanaf dat moment start het voortgezet technisch lezen (VTL). In deze fase moeten de kinderen vooral oefenen, oefenen, oefenen. De AVI-niveaus bij deze fase in de leesontwikkeling zijn AVI Start, AVI M3 en AVI E3.

Vrij lezen

Minstens zo belangrijk is vrij lezen. Dan lees je een boek dat je zelf hebt uitgekozen, over een onderwerp dat jou aanspreekt. Bij vrij lezen gaat het vooral om leesplezier. Het maakt niet uit dat het boek misschien nog te moeilijk is, want de kinderen lezen wat zelf graag willen.

ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

ERWASEENS is een laagdrempelig tijdschrift vol verhalen voor kinderen van 4 tot 9 jaar. De verhalen zijn bedoeld om voor te lezen, samen te lezen en zelf te lezen. Er staat voor ieder kind wel een leuk verhaal in!

Geef je kind een voorsprong door vaker voor te lezen, ook als jouw kind al prima zelf kan lezen!

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.