Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen?

Op de vraag “Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen” lijkt het antwoord heel logisch, namelijk in groep 3 van de basisschool. Oftewel: vanaf 6 jaar. Maar niets is minder waar! Leesontwikkeling begint al als kinderen nog in de wieg liggen. Ja, echt!

vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen

Voorlezen en vertellen

Tuurlijk kan een baby nog niet lezen. Maar het luisteren naar klanken en woorden is een belangrijke basis om straks snel en makkelijk te leren lezen. Voorlezen en vertellen zijn dus hartstikke belangrijk. Daar kun je bij baby’s, dreumesen en peuters dus maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Daarom is voorlezen op het kinderdagverblijf een vast onderdeel van de dag.

In de kleutergroepen 1 en 2 wordt ook nog veel voorgelezen. Ook worden er verhalen verteld. In de klas staat meestal een boekenrekje met prentenboeken. De kleuters mogen daar elke dag in ‘lezen’ (bladeren, plaatjes bekijken, letters herkennen). Zo leren ze op jonge leeftijd al om een boek uit te kiezen en erover te praten.

Leren lezen

Het technisch leren lezen start in groep 3. De meeste kinderen zijn dan een jaar of zes. Ze leren letters, lettergrepen en woorden volgens de leesmethode van school. De meeste basisscholen gebruiken Veilig leren lezen van Zwijsen. Maar er zijn ook andere leesmethodes, zoals Lijn 3 van Malmberg of Actief leren lezen van Kluitman Educatief. Halverwege groep 3 hebben de kinderen voldoende letterkennis. Vanaf dat moment start het voortgezet technisch lezen (VTL). In deze fase moeten de kinderen vooral oefenen, oefenen, oefenen. De AVI-niveaus bij deze fase in de leesontwikkeling zijn AVI Start, AVI M3 en AVI E3.

Vrij lezen

Minstens zo belangrijk is vrij lezen. Dan lees je een boek dat je zelf hebt uitgekozen, over een onderwerp dat jou aanspreekt. Bij vrij lezen gaat het vooral om leesplezier. Het maakt niet uit dat het boek misschien nog te moeilijk is, want de kinderen lezen wat zelf graag willen.

ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

ERWASEENS is een laagdrempelig tijdschrift vol verhalen voor kinderen van 4 tot 9 jaar. De verhalen zijn bedoeld om voor te lezen, samen te lezen en zelf te lezen. Er staat voor ieder kind wel een leuk verhaal in!

Geef je kind een voorsprong door vaker voor te lezen, ook als jouw kind al prima zelf kan lezen!

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen!“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder...