Het grootste verhalentijdschrift voor kinderen

Het grootste verhalentijdschrift voor kinderen

Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen?

vanaf welke leeftijd leren kinderen lezenOp de vraag “Vanaf welke leeftijd leren kinderen lezen” lijkt het antwoord heel logisch, namelijk in groep 3 van de basisschool. Maar niets is minder waar. Leesontwikkeling begint al als kinderen nog in de wieg liggen. Ja, echt!

Voorlezen en vertellen

Tuurlijk kan een baby nog niet lezen. Maar het luisteren naar klanken en woorden is een belangrijke basis om straks snel en makkelijk te leren lezen. Voorlezen en vertellen zijn dus hartstikke belangrijk. Daar kun je bij baby’s, dreumesen en peuters dus maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Daarom is voorlezen op het kinderdagverblijf een vast onderdeel van de dag.

In de kleutergroepen 1 en 2 wordt ook nog veel voorgelezen. Ook worden er verhalen verteld.  In de klas staat meestal een boekenrekje met prentenboeken. De kleuters mogen daar elke dag in ‘lezen’ (bladeren, plaatjes bekijken, letters herkennen). Zo leren ze op jonge leeftijd al om een boek uit te kiezen en erover te praten.

Leren lezen

Het technisch leren lezen start in groep 3. De meeste kinderen zijn dan een jaar of zes. Ze leren letters, lettergrepen en woorden volgens de leesmethode van school. De meeste basisscholen gebruiken Veilig leren lezen van Zwijsen. Maar er zijn ook andere leesmethodes, zoals Lijn 3 van Malmberg of Actief leren lezen van Kluitman Educatief. Halverwege groep 3 hebben de kinderen voldoende letterkennis. Vanaf dat moment start het voortgezet technisch lezen (VTL). In deze fase moeten de kinderen vooral oefenen, oefenen, oefenen. De AVI-niveaus bij deze fase in de leesontwikkeling zijn AVI Start, AVI M3 en AVI E3.

Vrij lezen

Minstens zo belangrijk is vrij lezen. Dan lees je een boek dat je zelf hebt uitgekozen, over een onderwerp dat jou aanspreekt. Bij vrij lezen gaat het vooral om leesplezier. Het maakt niet uit dat het boek misschien nog te moeilijk is, want de kinderen lezen wat zelf graag willen.

ERWASEENS is een laagdrempelig tijdschrift vol verhalen. Om voor te lezen, samen te lezen en zelf te lezen. Er staat voor ieder kind wel een leuk verhaal in!

Andere blog berichten

Verhalen voor groep 6

Verhalen voor groep 6

Deze verhalen zijn ideaal voor groep 6 In verhalentijdschrift ERWASEENS staan veel verschillende verhalen, zo ook voor groep 6. Leerlingen in groep 6 zijn 9 tot 10  jaar. Op deze leeftijd krijgen kinderen steeds meer interesse in social media en online games op hun...

Boek van de maand februari

Boek van de maand februari

Boek van de maand (in tijdschrift 02) Elke maand kiest de redactie van ERWASEENS een nieuw boek van de maand. Dat kan een prentenboek zijn, of een voorleesboek. Doe mee met onze prijsvraag om kans te maken op een van deze mooie boeken!JanuariWat een winterslaap!...

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen! Lees je mee?De Nationale Voorleesdagen 2021 zijn gestart! Prinses Laurentien gaf het startsein bij de NPO, in het tv-programma Zin in Zappelin. Ze las voor uit het prentenboekboek Coco kan het!Prentenboek van het jaar Elk...