Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Succesverhaal: Baby’s voorlezen!

Toen ik mijn vriendin vroeg of ze nog speciale wensen had voor haar babyshower, riep ze meteen, “Boeken!”. Dat komt waarschijnlijk omdat ze mij vooral kent als biebjuf, en wij het eigenlijk altijd over boeken hebben.

baby-voorlezen-babyboekjes

Dus echt verrast was ik niet, maar toch ook weer wel. Zou ze meteen al vanaf de geboorte haar baby gaan voorlezen? Ik ben natuurlijk een ontzettende voorstander van voorlezen. Als iemand me vraagt naar voorlezen (en ook als ze dat niet doen!), zeg ik altijd: “lees van jongs af aan voor, door hun hele kinderjaren heen, tot aan het tiener-zijn toe!”. Maar hoe jong is eigenlijk “van jongs af aan”? En wat voor babyboekjes zijn er eigenlijk?

babyboekjes-voorlezen

Lezen met baby’s

Dus ik ga op zoek naar boekjes voor baby’s. Ik vind vooral zachte boekjes met felle kleuren of zwart-wit contrasten. Soms zit er een spiegeltje in, of van dat knisperpapier. Het zijn duidelijk boekjes om aan te raken. Het is ook niet erg als ermee gespeeld wordt (lees: op gesabbeld of op de grond gemikt). Op elke pagina van zo’n boekje staat meestal één ding of dier. Die dingen of dieren zijn vaak met een thema verbonden, bijvoorbeeld allerlei dingen die te maken hebben met in bad gaan. Er zit geen verhaallijn in. Dat is ook niet nodig. Het doel van deze boekjes is om met jouw baby, heel spelenderwijs en op een natuurlijke manier, al vanaf het allereerste begin een voorleesgewoonte op te bouwen. De boekenwinkels geven dus, met hun collectie van babyboekjes, een duidelijk antwoord: lezen met baby’s? Ja, dat kan!

 

Liedjes en versjes

Toch vroeg ik het even na bij de bibliotheek. Voorlezen wordt inderdaad aangeraden vanaf de geboorte, maar uit ervaring wisten de bibliothecaressen dat het zingen van kinderliedjes en rijmpjes ook een mooie inleiding is tot het lezen. Bij de bibliotheek kun je uit allerlei kartonnen boekjes kiezen met rijmpjes waar bijna iedereen mee opgegroeid is. De jeugdafdelingen bij alle bibliotheken hier in Gotenburg (Zweden) organiseren wekelijkse voorleessessies voor verschillende leeftijden. Tijdens de sessies voor 0 – 3 jarigen zingen ze kinderliedjes en lezen ze bekende rijmpjes voor. De baby’s luisteren, of kirren gezellig mee.

Uit de literatuur

Wat ik had ontdekt bij de boekenwinkel, en wat ik had geleerd van de bibliothecaressen, komt overeen met wat Jan van Coillie schrijft in Leesbeesten en Boekenfeesten (2007). Daarin wordt uitgelegd dat je inderdaad baby’s al vanaf de geboorte boekjes kunt aanbieden. Eerst worden die nog voor elk ander speelgoed aangezien, maar al vanaf vier maanden kun je echt voorlezen en zullen de baby’s de plaatjes met aandacht bekijken. Jan van Coillie benadrukt daarbij dat, “in de baby- en ook de volgende peuterfase schoot- en wiegeliedjes en andere bakerrijmen van onschatbare waarde zijn.” Tania van Acker schrijft in Voorlezen kan iedereen! (2005) dat baby’s al vanaf de geboorte “vragen om taal”. Zij raadt ook aan om zoveel mogelijk rijmpjes, versjes en liedjes te integreren in het dagelijks leven van jouw baby.

 

Babyboekjes-bibliotheek

 Mijn vriendin heeft dus groot gelijk om al vanaf de geboorte voor te lezen. Ze krijgt van mij een paar zachte boekjes met prachtige kleuren en een bundel met kinderliedjes en -rijmpjes. Bleek dat ik niet de enige was waaraan ze boekjes had gevraagd. In één middag had ze een thuisbibliotheek van babyboekjes opgebouwd! Tania van Acker (2005) stelt dat “boeken erbij horen zoals eten, slapen en spelen”, en dat moet mijn vriendin ook gedacht hebben. Maar goed dat ze al vanaf de geboorte begint met voorlezen, anders komen ze nooit aan al die boekjes toe voordat haar baby geen baby meer is!

Fleur is bibliotheekjuf op een internationale school in Zweden. Ze leest voor. Heel vaak. Alle groepen 1 t/m 7 komen één keer per week naar de schoolbieb om te worden voorgelezen. Zo hoopt Fleur bij te dragen aan meer leesplezier, thuis en op school. Lees meer over haar belevenissen op de ISGR Library Blog. Voor haar eigen verhaal- en vertaalavonturen kun je terecht op www.exlibrisfleur.com

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.