Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Het Prentenboek van het jaar 2021 is bekend! Lees je mee?

leesplezier-tijdschrift-er-was-eens

De Nationale Voorleesdagen 2021 zijn gestart! Prinses Laurentien gaf het startsein bij de NPO, in het tv-programma Zin in Zappelin. Ze las voor uit het prentenboekboek van het jaar 2021: Coco kan het!

Prentenboek van het jaar

Elk jaar kiezen bibliotheekmedewerkers hun favoriete voorleesboek: Het Prentenboek van het Jaar. Uit alle prentenboeken die vorig jaar zijn verschenen, wordt een top 10 samengesteld. Hierbij wordt gelet op de illustraties: zijn ze aantrekkelijk? Zijn ze duidelijk? Sluiten ze goed aan bij het verhaal? Nodigen ze uit om erover te praten? Natuurlijk is het verhaal zelf ook van belang. Het moet natuurlijk prettig zijn om voor te lezen. Ook moet het allerlei ‘haakjes’ bieden zodat je met je kind of kleinkind nog even kunt napraten over het verhaal. Dat napraten over een prentenboek is hartstikke leuk en gezellig, maar vooral ook heel nuttig. Peuters en kleuters vergroten op die manier hun woordenschat en passen nieuw geleerde woordjes direct toe in een zin.

Coco kan het!

prentenboek-van-het-jaar-2021Het Prentenboek van het Jaar 2021 is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Zij is zeker geen onbekende in kinderboekenland! Loes heeft al vele prentenboeken getekend en voorzien van mooie verhalen. Ook heeft ze boeken van andere auteurs geïllustreerd. Bijvoorbeeld voor meervoudig Griffel-winnaar Bette Westera en kinderboekenschrijver Jozua Douglas, die het Kinderboekenweekgeschenk van 2017 mocht schrijven.

Haar nieuwste prentenboek, Coco kan het!, heeft een grote prijs gewonnen in New York. En nu is het dus het Prentenboek van het Jaar 2021!

Het verhaal gaat over babyvogel Coco die niet durft uit te vliegen. Haar moeder helpt haar een vleugeltje, want alle kleine vogels moeten nu eenmaal het nest verlaten…

Voorlezen is voor alle leeftijden

In de Prentenboeken top 10 staan alleen boeken voor peuters en kleuters. Dat komt omdat de Nationale Voorleesdagen alleen voor die leeftijdsgroep bedoeld zijn… wat natuurlijk onzin is! Voorlezen is voor alle leeftijden. Het is een misverstand dat alleen kinderen moeten worden voorgelezen die zelf nog niet kunnen lezen. Sterker nog, het is juist superbelangrijk om kinderen voor te lezen die dat ook heel goed zelf kunnen. Ons advies is dan ook: blijf voorlezen zo lang jullie er allebei nog van genieten!

ERWASEENS is een laagdrempelig tijdschrift vol verhalen. Om voor te lezen, samen te lezen en zelf te lezen. Er staat voor ieder kind wel een leuk verhaal in!

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen!“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder...