Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Hoor jij bij de 80% die te weinig voorleest? 

80-%-leest-te-weinig-voor-bol.com

80% van de ouders leest te weinig voor. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bol.com heeft gedaan onder 504 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Er werd gevraagd of ouders hun kind(eren) voorlezen en zo ja, hoe lang.

 

Uit dit onderzoek bleek het volgende:

  • 19% van de Nederlandse ouders leest nooit voor.
  • 29% leest een of meer keer per week voor en is daar in totaal minder dan 1 uur mee zoet.
  • 32% leest tussen de 1 en 2 uur per week voor en
  • 15% leest tussen de 2 en 4 uur per week voor.
  • Een klein percentage, 5% zegt meer dan 4 uur per week voor te lezen.

Opvallend genoeg lezen Vlaamse ouders net zo veel (of liever: weinig) voor. Dit zijn de Vlaamse cijfers uit hetzelfde onderzoek:

  • 18% van de Vlaamse ouders leest nooit voor.
  • 32% maakt er minder dan 1 uur per week voor vrij.
  • 31% van de ouders leest tussen de 1 en 2 uur per week voor en
  • 19% leest tussen de 2 en 4 uur voor.
  • Geen van de ondervraagde Belgen leest meer dan 4 uur per week voor.

Minder erg dan het lijkt

De percentages van beide landen spreken boekdelen. Toch is de situatie misschien iets minder dramatisch dan dat Bol.com hier schetst. Je kunt de onderzoeksresultaten namelijk ook anders interpreteren: 81% van de Nederlandse kinderen en 82% van de Vlaamse kinderen wordt wel eens voorgelezen. Hoera! Tuurlijk, hoe langer, hoe beter, maar het begin is er.

Als je bovendien uitgaat van minimaal 15 minuten per dag voorlezen (zoals bijvoorbeeld door de Kwartiermakers wordt aangeraden), dan voldoet grofweg de helft van de ondervraagden aan dit criterium. Ook hier geldt: 20 minuten voorlezen is nog beter, maar een kwartier komt vaak gewoon beter uit.

Het is hoe dan ook hartstikke goed dat een groot en geliefd bedrijf als Bol.com de maatschappelijke verantwoordelijkheid voelt om dit probleem aan te kaarten en hier ook echt iets aan wil gaan doen. Daar zijn we bij ERWASEENS hartstikke blij mee! Niet voor niets zeggen we herhaaldelijk: voorlezen is het mooiste moment van de dag. #MMVDD

Bron: 80% Nederlandse ouders leest te weinig voor

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen!“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder...