Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Hoor jij bij de 80% die te weinig voorleest? 

80-%-leest-te-weinig-voor-bol.com

80% van de ouders leest te weinig voor. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bol.com heeft gedaan onder 504 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Er werd gevraagd of ouders hun kind(eren) voorlezen en zo ja, hoe lang.

 

Uit dit onderzoek bleek het volgende:

  • 19% van de Nederlandse ouders leest nooit voor.
  • 29% leest een of meer keer per week voor en is daar in totaal minder dan 1 uur mee zoet.
  • 32% leest tussen de 1 en 2 uur per week voor en
  • 15% leest tussen de 2 en 4 uur per week voor.
  • Een klein percentage, 5% zegt meer dan 4 uur per week voor te lezen.

Opvallend genoeg lezen Vlaamse ouders net zo veel (of liever: weinig) voor. Dit zijn de Vlaamse cijfers uit hetzelfde onderzoek:

  • 18% van de Vlaamse ouders leest nooit voor.
  • 32% maakt er minder dan 1 uur per week voor vrij.
  • 31% van de ouders leest tussen de 1 en 2 uur per week voor en
  • 19% leest tussen de 2 en 4 uur voor.
  • Geen van de ondervraagde Belgen leest meer dan 4 uur per week voor.

Minder erg dan het lijkt

De percentages van beide landen spreken boekdelen. Toch is de situatie misschien iets minder dramatisch dan dat Bol.com hier schetst. Je kunt de onderzoeksresultaten namelijk ook anders interpreteren: 81% van de Nederlandse kinderen en 82% van de Vlaamse kinderen wordt wel eens voorgelezen. Hoera! Tuurlijk, hoe langer, hoe beter, maar het begin is er.

Als je bovendien uitgaat van minimaal 15 minuten per dag voorlezen (zoals bijvoorbeeld door de Kwartiermakers wordt aangeraden), dan voldoet grofweg de helft van de ondervraagden aan dit criterium. Ook hier geldt: 20 minuten voorlezen is nog beter, maar een kwartier komt vaak gewoon beter uit.

Het is hoe dan ook hartstikke goed dat een groot en geliefd bedrijf als Bol.com de maatschappelijke verantwoordelijkheid voelt om dit probleem aan te kaarten en hier ook echt iets aan wil gaan doen. Daar zijn we bij ERWASEENS hartstikke blij mee! Niet voor niets zeggen we herhaaldelijk: voorlezen is het mooiste moment van de dag. #MMVDD

Bron: 80% Nederlandse ouders leest te weinig voor

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.