Het grootste verhalentijdschrift voor kinderen

Het grootste verhalentijdschrift voor kinderen

Zo maak je van je kind een betere lezer

Onze maatschappij heeft betere lezers nodig! Om dat te bereiken, moeten we onze kinderen beetje meer op weg te helpen. Kinderen die goed zijn in taal, hebben op school ook minder moeite met andere vakken. En bij taal hoort natuurlijk ook lezen!

leesplezier-tijdschrift-er-was-eens

Goede leesomgeving

Door boeken cadeau te doen, de boekhandel of bibliotheek te bezoeken, thuis over boeken te praten en ook zelf het goede voorbeeld te geven, zorg je voor een goede leesomgeving. Dat is een omgeving waar boeken voor het grijpen liggen en waar veel, vaak en met plezier gelezen wordt.

 

Wees zelf ook een betere lezer

Kinderen doen (bewust of onbewust) hun ouders na. Dat geldt zeker ook voor lezen. Wanneer jij vaak met een boek op schoot zit, zal jouw zoon of dochter dat als heel normaal beschouwen. Hetzelfde geldt voor het lezen van de krant of een tijdschrift. Het klinkt misschien als een open deur, maar het is echt waar! In gezinnen waar de ouders nooit lezen, is het voor de kinderen ook ongebruikelijk om een boek te pakken. Kortom: zien lezen, doet lezen.

 

Naar de boekhandel of bibliotheek

Als je dan toch in een winkelstraat loopt… ga even naar de boekhandel. Niet alleen voor volwassenen is het leuk om daar rond te neuzen. Voor kinderen is daar natuurlijk ook veel te zien. Welk boek pakt jouw kind uit zichzelf op? Vraag of hij/zij dat boek al kent. Heeft een klasgenootje het al gelezen? En wil jouw zoon of dochter het misschien ook lezen? Je kunt ter plekke besluiten of je het wilt aanschaffen, of dat je het liever bij de bibliotheek leent. Kom hoe dan ook in actie zodra jouw kind interesse toont in lezen.

 

Praten over boeken

Je hoeft er heus geen boekenprogramma van te maken, maar praten over boeken helpt enorm om van je kind een echte lezer te maken. Vraag gewoon eens wat je kind op school aan het lezen is. Waar gaat dat boek over? En heeft hij/zij het zelf uitgekozen? Waarom, wat was er zo aantrekkelijk aan? Alleen al door interesse te tonen ben je al hartstikke goed bezig. Daarmee geef je aan dat je lezen leuk en belangrijk vindt. Het is een stap in de goede richting om van je kind een sterkere lezer te maken.

 

Boek cadeau doen

Zorg ervoor dat jouw zoon of dochter ten minste één boek krijgt op zijn of haar verjaardag. Ook Sinterklaas doet graag een boek cadeau, en zelfs onder de kerstboom is ruimte voor nieuw leesvoer. Cadeaus zijn altijd leuk om te krijgen en dat geldt ook zeker voor boeken… en voorleestijdschriften!

 

 

Daarom zijn ouders dol op ERWASEENS

  • Verhalen om te koesteren: genieten van klassieke verhalen en nieuwe favorieten ontdekken!
  • Geen advertenties, geen plastic speelgoed
  • Waar voor je geld: elk tijdschrift is als zeven geweldige boeken in één!

Andere blog berichten

Boek van de maand mei

Boek van de maand mei

Boek van de maand (in tijdschrift 03) Elke maand kiest de redactie van ERWASEENS een nieuw boek van de maand. Dat kan een prentenboek zijn, of een voorleesboek. Doe mee met onze prijsvraag om kans te maken op een van deze mooie boeken!AprilHoe Bij uit vliegen ging Op...

Manieren van voorlezen

Manieren van voorlezen

Welke manier van voorlezen pas jij toe?Wat is de beste manier van voorlezen? Dat hangt voornamelijk van jezelf af. Wil je tussentijds onderbroken worden, of lees je liever aan een stuk door? We nemen drie vormen met je door, waarbij we kijken naar de mate van...