Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Zo maak je van je kind een betere lezer

Nederland heeft betere lezers nodig! Om dat te bereiken, moeten we onze kinderen een beetje meer op weg helpen. Kinderen die goed zijn in taal, hebben op school ook minder moeite met andere vakken. En bij taal hoort natuurlijk ook lezen!

leesplezier-tijdschrift-er-was-eens

Goede leesomgeving

Door boeken cadeau te doen, de boekhandel of bibliotheek te bezoeken, thuis over boeken te praten en ook zelf het goede voorbeeld te geven, zorg je voor een goede leesomgeving. Dat is een omgeving waar boeken voor het grijpen liggen en waar veel, vaak en met plezier gelezen wordt.

 

Wees zelf ook een betere lezer

Kinderen doen (bewust of onbewust) hun ouders na. Dat geldt zeker ook voor lezen. Wanneer jij vaak met een boek op schoot zit, zal jouw zoon of dochter dat als heel normaal beschouwen. Hetzelfde geldt voor het lezen van de krant of een tijdschrift. Het klinkt misschien als een open deur, maar het is echt waar! In gezinnen waar de ouders nooit lezen, is het voor de kinderen ook ongebruikelijk om een boek te pakken. Kortom: zien lezen, doet lezen.

 

Naar de boekhandel of bibliotheek

Als je dan toch in een winkelstraat loopt… ga even naar de boekhandel. Niet alleen voor volwassenen is het leuk om daar rond te neuzen. Voor kinderen is daar natuurlijk ook veel te zien. Welk boek pakt jouw kind uit zichzelf op? Vraag of hij/zij dat boek al kent. Heeft een klasgenootje het al gelezen? En wil jouw zoon of dochter het misschien ook lezen? Je kunt ter plekke besluiten of je het wilt aanschaffen, of dat je het liever bij de bibliotheek leent. Kom hoe dan ook in actie zodra jouw kind interesse toont in lezen.

 

Praten over boeken

Je hoeft er heus geen boekenprogramma van te maken, maar praten over boeken helpt enorm om van je kind een echte lezer te maken. Vraag gewoon eens wat je kind op school aan het lezen is. Waar gaat dat boek over? En heeft hij/zij het zelf uitgekozen? Waarom, wat was er zo aantrekkelijk aan? Alleen al door interesse te tonen ben je al hartstikke goed bezig. Daarmee geef je aan dat je lezen leuk en belangrijk vindt. Het is een stap in de goede richting om van je kind een sterkere lezer te maken.

 

Boek cadeau doen

Zorg ervoor dat jouw zoon of dochter ten minste één boek krijgt op zijn of haar verjaardag. Ook Sinterklaas doet graag een boek cadeau, en zelfs onder de kerstboom is ruimte voor nieuw leesvoer. Cadeaus zijn altijd leuk om te krijgen en dat geldt ook zeker voor boeken… en voorleestijdschriften!

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.