Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Wat voor verhalen lees je in ERWASEENS?

Wel zeven soorten verhalen, om precies te zijn! Sprookjes, wereld verhalen, gedichten en meer!

ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

Sprookjes

Een sprookje is een volksverhaal dat vroeger mondeling werd doorverteld. Het woord sprookje komt van ‘sproke’, wat verhaal of vertelling betekent. De meeste sprookjes beginnen met ‘Er was eens’ en eindigen meestal met ‘en ze leven nog lang en gelukkig’. Er komen allerlei sprookjesfiguren in voor, zoals koningen, prinsen, prinsessen, elfen, kabouters, draken, heksen, feeën, tovenaars en ook sprekende dieren. Bekende sprookjesschrijvers zijn de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Maar van veel sprookjes is niet bekend wie de bedenker is.

 

Wereldverhalen

Wereldverhalen, de naam zegt het al, zijn verhalen uit alle windstreken. Ieder volk en elke cultuur heeft zo zijn eigen vertellingen. Veel van die verhalen zijn bij ons helemaal niet bekend, terwijl het mooie verhalen om te lezen zijn. In ERWASEENS staat altijd wel een verhaal uit een ander land. In deel 2 – De kikkerprins is dat bijvoorbeeld een verhaal uit Turkije over een hebberige vrouw.

 

Gedichten

Een gedicht is eigenlijk een kort verhaal op rijm. Gedichten zijn prettig om voor te lezen omdat er een bepaald ritme in de tekst zit. De eindklanken rijmen bovendien op elkaar, wat het verhaaltje een extra dynamiek geeft. Een gebruikelijk rijmschema is aa bb, waarbij steeds twee opeenvolgende regels rijmen. Dit wordt een gepaard rijm genoemd. Er zijn ook andere rijmschema’s denkbaar, zoals een gekruist rijm (ab ab), waarbij de eerste regel op de derde regel rijmt, en de tweede op de vierde.

 

Nieuwe verhalen

Dit zijn korte verhalen die zijn geschreven voor kinderboekenschrijvers van over heel de wereld. Vaak hebben ze speciaal voor ERWASEENS een verhaal op papier gezet, hoe mooi is dat? Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal Team Groot en Klein, een verhaal van Chris James over een heel lang meisje en haar broertje, een onderdeurtje.

 

Fabels

Als iemand je een fabeltje vertelt, is het maar een verzinsel. Fabels zijn verzonnen verhalen met dieren in de hoofdrol. De dieren kunnen spreken en gedragen zich als mensen. Soms hebben ze ook kleding aan. De verhalen bevatten een moraal. Er zit altijd een wijze les in, bijvoorbeeld ‘haastige spoed is zelden goed’, of ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’.

 

Verhalen uit Sprookjesland

Dit zijn vertellingen die zich afspelen in een land hier ver vandaan: Sprookjesland! De verhaaltjes zijn gebaseerd op sprookjesfiguren die we allemaal kennen, zoals Roodkapje, de gelaarsde kat en Sneeuwwitje. Het sprookje is misschien dan wel afgelopen, maar de sprookjesfiguren maken nog steeds van alles mee. Zo geeft Assepoester een feestje met Sprookjesprins en houden de inwoners van Sprookjesland een sportdag.

 

Mythen en legenden

Mythe betekent gesproken woord in het Grieks. Het zijn verzonnen verhalen uit de oudheid die een wijze les bevatten. In de meeste verhalen hebben normale mensen ontmoetingen met de goden. Een bekend voorbeeld is De verzonken stad Atlantis. Een legende is een wonderlijk verhaal van heel vroeger. Het is niet te bewijzen dat de verhalen echt zijn gebeurd, maar het zou kunnen. Bijvoorbeeld de legende van koning Arthur, waarbij een kleine jongen als enige een loodzwaar zwaard uit een rotsblok wist te trekken en zo de troonopvolger werd.

In ERWASEENS staan allerlei soorten verhalen voor jongens EN meisjes. De kracht zit ‘m in de variatie, zoals je hierboven kunt lezen. Voorlezen begint met ERWASEENS!

Voorleestijdschrift-ERWASEENS-voorlezen-scholenRikky is kinderboekenredacteur van beroep. Zij probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Rikky is van mening dat als je echt plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Het voorlezen van kinderen vormt daarbij een belangrijke eerste stap.

Andere blog berichten

Lekkere leesplekken

Lekkere leesplekken

Waar lees jij het liefst?Als je deze  blogs de afgelopen twee jaar een beetje hebt gevolgd, weet je inmiddels het wie, wat, wanneer, waarom en hoe van het voorlezen. We hebben het uitgebreid gehad over de voorlezers en de jonge luisteraars/lezers (wie) in de context...

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen

Reeksen om lekker te lezen!“Wanneer komt Ninja Kid 7 uit?” vraagt mijn zoon op hetzelfde moment dat hij Ninja Kid 6 dichtslaat. “Dat weet ik niet,” antwoord ik, “Dat zoek ik zo wel even op.* Maar deel 6 was in elk geval het laatste deel bij de bieb.” “Dan ga ik verder...