Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Vijf gouden voorleestips voor thuis.

Voorlezen prikkelt de fantasie, voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en voorlezen is vooral hartstikke leuk! Hieronder lees je 5 voorleestips waar je vast iets mee kunt, of je nu digitaal voorleest, of met een boek of tijdschrift op schoot.

5-gouden-voorleestips-voor-thuis-tip1Voorleestip #1: Voorlezen is voor alle leeftijden

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die zijn voorgelezen, later beter kunnen lezen dan hun klasgenootjes. Baby’s wennen snel aan een voorleesstem. Ze willen de klanken die ze horen, graag imiteren. Op die manier groeit de spraakontwikkeling. Baby leert ook meteen nieuwe woordjes. Maar voorlezen is heus niet alleen voor baby’s, peuters en kleuters. Ook kinderen die al zelf kunnen lezen, hebben profijt van voorlezen. En op een gegeven moment kunnen ze jou voorlezen, hoe leuk is dat?!

5-gouden-voorleestips-voor-thuis-tip-2Voorleestip #2: Maak van voorlezen een ritueel

Als je je kind elke dag voor het slapengaan voorleest, wordt het voor jullie allebei een gewoonte. Nee, beter dan dat. Voorlezen is het mooiste moment van de dag! Dit ritueel kan er ook voor zorgen dat je kind aan het eind van de dag eerder tot rust komt en sneller in slaap valt… als het verhaaltje niet te spannend is, natuurlijk.

5-gouden-voorleestips-voor-thuis-tip-3Voorleestip #3: Zelf een verhaal uitkiezen

Laat je kind het onderwerp uitkiezen. Jij leest zelf toch ook liever iets wat je interesseert? Het maakt niet uit of het een stripboek of sprookjesboek is. Of een heldenepos. Of een informatieboek over dino’s. Het gaat erom dat je kind plezier in (voor)lezen krijgt en niet kan wachten tot je weer verder leest.

Voorleestip #4: Voorspel waar het verhaal over gaat

Het is leuk om samen de plaatjes te bestuderen en te voorspellen waar het verhaal over gaat. En als je aan het voorlezen bent, kun je best op een spannend moment even stoppen om te vragen hoe het verhaal verder gaat. Je kind zal je verrassen met nieuwe verhaallijnen en slimme oplossingen!

 

5-gouden-voorleestips-voor-thuisVoorleestip #5: Speel in op reacties

Deze tip haakt in op de vorige tip. Praten over verhalen is namelijk net zo belangrijk als het voorlezen zelf. Als je merkt dat je kind om een situatie in het verhaal moet lachen, kun je daarover samen even verder praten. Misschien heeft je kind ook iets grappigs op school meegemaakt? Vraag ernaar.

 

Bron: CPS, Onderwijsontwikkeling en advies

ERWASEENS is het kindertijdschrift vol verhalen. Om voor te lezen, samen te lezen of zelf te lezen. Met ERWASEENS lezen ze nog lang en gelukkig!

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.