Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Geef jouw kind een voorsprong door korte verhalen voor te lezen

ERWASEENS staat boordevol korte verhalen voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar. Met ons verhalentijdschrift willen we zo veel mogelijk kinderen aan het lezen krijgen. Voorlezen is daarbij een belangrijke eerste stap. Kinderen die veel zijn voorgelezen, lezen zelf ook nog lang en gelukkig!

Voorlezen begint met ERWASEENS.

ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

In ERWASEENS vind je de volgende soorten verhaaltjes:

Sprookjes

Een sprookje is een volksverhaal dat vroeger mondeling werd doorverteld. Het woord sprookje komt van ‘sproke’, wat voorleesverhaal of vertelling betekent. De mooiste sprookjes beginnen met ‘Er was eens…’ en eindigen met ‘…en ze leven nog lang en gelukkig’. Er komen allerlei bekende sprookjesfiguren in voor, zoals Doornroosje, Sneeuwwitje, Roodkapje en ook elfen, kabouters, draken, heksen, feeën, tovenaars en sprekende dieren. Bekende sprookjesschrijvers zijn de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Maar van veel sprookjes is niet bekend wie de bedenker is.

Deze sprookjes zijn al verschenen in ERWASEENS: De tovenaarsleerling * De rattenvanger van Hamelen * De kikkerprins * Het lelijke eendje * De slimme timmerman * De prinses die niet kon lachen * De sluwe vos * Roodkapje.

ERWASEENS-tijdschrift-5-de-sluwe-vos

Wereldverhalen

Wereldverhalen, de naam zegt het al, zijn verhalen uit alle windstreken. Ieder volk en elke cultuur heeft zo zijn eigen vertellingen. Veel van die volksverhalen zijn bij ons helemaal niet bekend, terwijl het mooie verhalen om te lezen zijn.

In ERWASEENS staat altijd een voorleesverhaaltje uit een ander land. Deze buitenlandse sprookjes zijn al verschenen: De tranen van een ster (Papoea Nieuw-Guinea) * Mijn moeder is een zeehond (Schotland) * De geur van soep, het geluid van geld (Turkije) * De race met de ketel (Puerto Rico) * Het gouden bord (India) * Anansi de spin (Afrika) * De staart van de vos (Armenie) * De beste soort problemen (Portugal) * Klein kuikentje moet niezen (Myanmar)

soorten-verhalen-wereldverhaal

Rijmpjes en gedichten

Een gedicht is eigenlijk een kort verhaal op rijm. Gedichten zijn prettig om voor te lezen omdat er een bepaald ritme in de tekst zit. De eindklanken rijmen bovendien op elkaar, wat het verhaaltje een extra dynamiek geeft. Een gebruikelijk rijmschema is aa bb, waarbij steeds twee opeenvolgende regels rijmen. Dit wordt een gepaard rijm genoemd. Er zijn ook andere rijmschema’s denkbaar, zoals een gekruist rijm (ab ab), waarbij de eerste regel op de derde regel rijmt, en de tweede op de vierde.

Deze gedichten zijn al verschenen in ERWASEENS: Het griezelgedicht (Halloween/Sint Maarten) * Het circus * De klimboom * Dieren met de letter T * De haai * De Triantiwontipompolie, over een fantasiedier * Dieren met de letter L * In de dierenwinkel (dieren van a t/m z)

soorten-verhalen-wereldverhaal

Nieuwe verhalen

Dit zijn korte verhalen die zijn geschreven voor kinderboekenschrijvers van over heel de wereld. Vaak hebben ze speciaal voor ERWASEENS een voorleesverhaal op papier gezet, hoe mooi is dat? Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal Team Groot en Klein, een kinderverhaaltje vanaf 4 jaar van Chris James over een heel lang meisje en haar broertje, een onderdeurtje.

Al verschenen in ERWASEENS: Team Groot en Klein (basketbal, samenwerken) * Vier vrolijke vrienden (samen delen) * De trollenhoed (onzichtbaar zijn) * Pizzaboy (superkrachten) * Juf Beck en haar bijzondere bril (superkrachten) * Broer big (niet in bad willen) * Ik ben geen robot (anders zijn)

soorten-verhalen-nieuw-verhaal

Beroemde fabels

Als iemand je een fabeltje vertelt, is het maar een verzinsel. Fabels zijn verzonnen verhalen, meestal met dieren in de hoofdrol. De dieren kunnen spreken en gedragen zich als mensen. Soms hebben ze ook kleding aan. De verhalen bevatten een moraal. Er zit altijd een wijze les in, bijvoorbeeld ‘haastige spoed is zelden goed’, of ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’.

Fabels die al in ERWASEENS zijn verschenen: De leeuw en de muis (iets goeds doen voor een ander) * De strijd van de vogels en de beesten (waarom vleermuizen alleen ‘s nachts verschijnen)Het aapje en de krokodil (wie niet sterk is…) * Anansi de spin (anderen behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden) * De mooiste baby (innerlijk – uiterlijk) * De bewegende berg (kalm blijven) * De tweekleurige jas (naar elkaar luisteren, begrip voor het standpunt van de ander)

soorten-verhalen-fabel

Verhalen uit Sprookjesland

Dit zijn vertellingen die zich afspelen in een land hier ver vandaan: Sprookjesland! De verhaaltjes zijn gebaseerd op sprookjesfiguren die we allemaal kennen, zoals prins Naveen (van de prinses en de kikker), de gelaarsde kat en de dansende prinsessen. Het sprookje is misschien dan wel afgelopen, maar de sprookjesfiguren maken nog steeds van alles mee. Zo geeft Assepoester een feestje met Sprookjesprins en houden de inwoners van Sprookjesland een sportdag.

Al in ERWASEENS verschenen: Assepoester geeft een feestje * Sportdag in Sprookjesland * De gelaarsde kat en de oger

 

soorten-verhalen-fabel

Mythen en legenden

Mythe betekent gesproken woord in het Grieks. Het zijn verzonnen verhalen uit de oudheid die een wijze les bevatten. In de meeste verhalen hebben normale mensen ontmoetingen met de goden. Een bekend voorbeeld is De verzonken stad Atlantis. Een legende is een wonderlijk verhaal van heel vroeger. Het is niet te bewijzen dat de verhalen echt zijn gebeurd, maar het zou kunnen. Bijvoorbeeld de legende van koning Arthur, waarbij een kleine jongen als enige een loodzwaar zwaard uit een rotsblok wist te trekken en zo de troonopvolger werd.

Deze mythen en legenden zijn al verschenen in ERWASEENS: Koning Midas (Griekenland) * Rama en Sita (Divali, het lichtjesfeest in India) * De verzonken stad Atlantis (Griekenland) * Mijn moeder is een zeehond (Schotland/Engeland) * Rhitta de reus (Engeland) * De vriendelijke leeuw (Italie) * De koning met de ezelsoren (Griekenland) * Sedna de zeegodin (Inuit, Groenland)

soorten-verhalen-fabel
er-was-eens-verhalen-voorlezen

Naar bed, naar bed…

Vlak voor bedtijd wil je waarschijnlijk het liefst een kort verhaal voorlezen. Het was een drukke dag, het is al laat, je hebt geen zin meer of je wilt even tijd voor jezelf. Snappen we!

Tegelijkertijd weet je dat voorlezen leuk en belangrijk is. Nou vooruit, dan lezen we toch een verhaaltje voor het slapen gaan?

De verhalen in ERWASEENS…

  • zijn leuk om voor te lezen (4+) of zelf te lezen (8+),
  • lees je binnen 5 minuten uit,
  • vergroten spelenderwijs de woordenschat van jouw kind,
  • zorgen voor interesse in andere mensen en culturen,
  • bieden interessante onderwerpen om samen over na te praten,
  • dragen bij aan een leven lang leesplezier!