Voorlezen begint met Erwaseens

Voorlezen begint met Erwaseens

Waarom is zomerlezen zo belangrijk?

verhalen-voor-jongens

Zomerlezen? Superbelangrijk! Kinderen kunnen zich steeds minder goed lang concentreren. Deskundigen wijten dit aan het veelvuldig gebruik van multimedia. Jonge lezers kunnen het in de zomervakantie niet eens opbrengen om een boek op te pakken en uit te lezen. Daar moeten we wat aan doen!

Vluchtig lezen

Door gebruik van social media (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat) zijn we gewend geraakt aan scrollend lezen. We scannen de foto’s en video’s die ons worden voorgeschoteld en lezen alleen de begeleidende tekstjes als het beeld ons aanspreekt. Van geconcentreerd lezen is geen sprake. Dezelfde manier van lezen passen we ongemerkt ook steeds meer toe op het lezen van langere teksten. Maar door zo vluchtig te lezen ontgaat ons veel van de inhoud. En als je niet helemaal in het verhaal zit, vind je lezen algauw maar een saaie bezigheid. Dag, leesplezier. Hallo, ontlezing.

Verminderde leesvaardigheid

Wij volwassenen hebben vroeger nog geleerd hoe je een ‘echt’ boek leest. Het kost misschien meer moeite dan toen, maar wij kunnen ons tenminste nog concentreren om in een verhaal te komen. Veel kinderen hebben die vaardigheid nog niet. Zodra ze stoppen met lezen, zoals in de zomervakantie, gaat hun leesvaardigheid met sprongen achteruit. Begin van het nieuwe schooljaar is er zelfs sprake van een serieuze achterstand.

‘If you don’t use it, you lose it’, zegt de Amerikaanse hoogleraar Maryanne Wolf van Center for Dyslexia in een groot interview in Vrij Nederland (15 augustus 2020). Zij schreef een boek over laaggeletterdheid onder jongeren door intensief gebruik van digitale media. Haar boodschap is duidelijk: als je niet blijft lezen, verleer je het.

Daarom is het zo ongelooflijk belangrijk om juist in de vakantie te blijven lezen. Dat hoeft niet meteen in een dik boek te zijn, een verhalentijdschrift is daarvoor ook heel geschikt!

Blijven voorlezen

Tegelijkertijd is het van belang om te blijven voorlezen. Niet alleen aan vier- tot zesjarigen, maar vooral ook aan kinderen die al zelfstandig kunnen lezen. Voorlezen is een goede manier om moeilijke woorden aan te leren. Als een kind een woord niet begrijpt, kan de voorlezer daarop inhaken en het woord in een zin herhalen, of een synoniem geven. Het is een van de bijkomende voordelen van voorlezen/samen lezen; dat je inzicht krijgt in het ontwikkelingsniveau van een kind.

Door dezelfde tekst een tijdje later opnieuw voor te lezen, ontdekken kinderen bovendien nieuwe lagen in een verhaal. Dat is dan weer goed voor hun tekstbegrip en het leggen van verbanden.

Blijf (voor)lezen en voorkom een zomerdip!

In ERWASEENS staan KORTE verhalen voor kinderen tot en met 9 jaar. Het kost weinig inspanning om de verhalen uit te lezen. Door te oefenen met korte teksten, kunnen ze steeds langere teksten aan. Zo trainen jonge lezers onbewust hun concentratievermogen. 

Andere blog berichten

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels

Succesverhaal: graphic novels - beeldromans met diepgang“Lieverd, het is nu echt tijd om te slapen,” zeg ik tegen mijn 8-jarige zoon (foto). “Nog heel even. Het is zo spannend,” zegt mijn zoon. Hij leest het derde boek in de Norrsken (Noorderlicht) serie van Malin...

Wij willen lezen voor kinderen leuker maken, jij ook?

Onze gratis leestips gaan jou daarbij helpen.

Meld je hier aan.

 

Ruim 8.000 vaders en moeders gingen je al voor!

Bedankt voor je aanmelding. Je ontvangt binnenkort de eerste leestips.